Adana da Gezilecek Yerler

Adana'da Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en kalabalık 4.ilidir. Şehrin tarihi 3.000 yıl kadar öncesine dayanır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehirde bu medeniyetlerden kalma pek çok yapıyı ve eseri görmek mümkün. Tarihi araştırmaların sonuçlarına göre şehir Yontma Taş Devri’nden itibaren yerleşim yeri olmuştur. Bu köklü tarih şehri daha değerli kılıyor. Yaşadığı her dönemin esintisi şehirde göze çarpıyor. bakınız
Akdeniz kıyısında yer alan Adana, turizm açısından önemli bir yere sahiptir. Gerek sahip olduğu doğal güzellikler gerekse tarihi mekanlarıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerindendir. Ziyaretçilerine konaklama bakımından da geniş imkanlar sunar. Birçok otel, motel, pansiyon ve yayla evleri gibi seçeneklerle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Adana şehri lezzetleriyle de meşhur olmuş bir şehir. Yöresel yemekler özel sunumlarla servis ediliyor. Ziyaretçiler farklı ve enfes yiyecekleri tatma şansına sahip oluyorlar. Adana şehri ziyaretçilerinin beklentilerini tam anlamıyla karşılıyor.
Adana Gezilecek Yerler Haritası
Adana şehri ziyaretçilerine gezme fırsatı verirken ulaşım açısından da kolaylıklar sunuyor. Adana şehrinde her yere kolay ve hızlı olarak ulaşım sağlanıyor. Şehrin içinde gerek toplu ulaşım ile gerekse özel araçlarla istenilen her yere kısa sürelerde ulaşılması mümkün.
• Adana Arkeoloji Müzesi, 1924 yılında hizmete açılmıştır. Cumhuriyet’in ilk müzelerinden biri olma özelliği taşıyor. Müzede binlerce eser sergileniyor. Bu bakımdan oldukça zengin. Eserlerin bir kısmı müze içinde sergilenirken bir kısmı müzenin bahçesinde ziyaretçileri karşılıyor. Eserler arasında en dikkat çekenler heykellerdir.
Kazılar sonucunda elde edilmiş ürünler dikkat çekiyor. Hitit Dönemine ait eserler de beğeni uyandırıyor. Hafta içi her gün ziyarete açık olan müzenin giriş ücreti 6 TL ‘dir. Ziyaretçiler müzede şehrin tarihine ilişkin pek çok eseri görme fırsatı bulabilirler. Açılış ve ziyaret saatlerini adana müze müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.
• Anavarza Antik Kenti mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Bu antik kent, Kilikya Krallığı’nın merkezi olup ayakta kalmayı başaran tek bölgedir. Burası aynı zamanda Ermeni, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Alanda bu medeniyetlerden kalma birçok detay mevcut.
Kentte dikkat çeken yapılardan biri de Anavarza kalesidir. Antik kent, ziyaretçilerini adeta tarihe doğru bir yolculuğa çıkarırken kentin çevresindeki mesire yerleri de ziyaretçilere keyifli zaman geçirme şansı sunuyor. Antik kent ziyaret edilirken dinlenme, yeme, içme ve keyifli zaman geçirmek için alternatifler var.
Kent, Adana iline 70 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Adana Kozan ilçesine ise 28 kilometre uzaklıktadır. Dilekkaya Köyü sınırları içindedir. Karayolu ile gelenler Ceyhan-Kozan karayolunun 28.kilometresinde yer alan Ayşe Hoca Köyü’ne sapılır. Buradan 4 kilometre doğu yönünde devam edilerek antik kente ulaşım sağlanır. Antik Kent’ e en yakın havaalanı Adana Şakirpaşa Havalimanı’dır. Buradan kente 1 saat 15 dakika içinde ulaşılır.
• Kazancılar Çarşısı, kapalı çarşı örneklerinin en önemlilerinden ve tarihi değeri yüksek olanlarından bir tanesidir. Aslında bu çarşı adını, çarşı içinde bulunan kazan, kalay ve bakır ustalarından almıştır. Günümüzde çarşı içinde birkaç tane usta bulunuyor. İsteyen ziyaretçiler bu ustaların ürünlerini bulabilirler.
Asırlardır ayakta kalarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Çarşı içinde birçok otantik ürün, ağaç oymacılığı ürünleri, birçok el sanat ürünü ve yöresel ürün bulmak mümkündür. Çarşının yakın çevresinde pek çok restoran ve kafe tarzı mekanlar yer alıyor. Harika lezzetler tadılabilir.
Adana ilinin Ali Münif Caddesi üzerindedir. Ali Münif Caddesi üzerinden yürünürken Büyüksaat’ in yanında sağa doğru dönülünce Kazancılar Çarşısı’na ulaşılmış olur. Toplu taşıma ile çarşıya ulaşım mümkün.Bununla beraber Adana Havalimanından araç kiralayarak, toplu taşıma ya da taksiyle rahat bir şekilde çarşıya ulaşılıyor.
• Taş Köprü Seyhan Nehri üzerinde yer alan görülmeye değerdir. Köprü, 385 yılında Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Köprü, yüzyıllar boyunca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olarak hizmet vermiştir. Harun Reşit Döneminde köprüye bazı eklemeler yapılmıştır. Dönem dönem belli başlı onarımlardan geçmiştir. Son olarak 1949 yılında onarım görmüştür.
Köprü, 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. 21 yuvarlak kemeri vardır. Günümüzde bu kemerlerin sadece 14 tanesi sağlam kalabilmiştir. Köprü, Adana Yeni Valilik Binasına 3,7 kilometre mesafede yer alıyor. Adana il merkezinden kolayca ulaşım sağlanıyor. Merkezden halk otobüsleri ya da dolmuşlarla ulaşılıyor. Köprü harika bir manzara sunuyor. Köprüyü görmeye gelenler hem tarihi hem de manzarayı görme fırsatı elde ediyorlar.
Adanada Ne Yenir
Adana ziyaretçilerine gezilecek yerler bakımından geniş bir yelpaze sunarken damak zevklerine de hitap ediyor. Özel olarak hazırlanan yöresel lezzetler yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmezi oluyor.
• Adana Kebap Adana’da tadılması gereken ilk yiyecek Adana ilinde bu kebabın lezzeti bir başka! Et seçimi, kebabın pişirilme usulü, mevsiminde malzemeleriyle ziyaretçilere enfes bir lezzet sunuluyor.
• Babagannuş Adana şehrinin en güzel lezzetleri listesinde önemli bir yere sahip. Babagannuş bir salata türüdür. Közlenmiş domates, soğan ve patlıcanla yapılıyor. Özellikle et yemekleri ve kebabın yanında tüketilen bir salatadır.
• Gül Mantısı şeklinden dolayı almıştır. Gül şeklindeki mantı hem görsel açıdan hem de lezzet açısından ilgi çekiyor. Adana ziyaretinde damakları lezzetlendiriyor.
• Hayır(Kamhi) Çorbası en dikkat çeken yiyecekler arasında. Hayırsever insanların ihtiyaç sahiplerine dağıtmasıyla bu adı almıştır. Çorbanın en önemli özelliği içerdiği malzemelerle doyurucudur. Mutlaka tadılması gereken yiyeceklerden biridir.
• Şırdan önemli lezzetler arasında. Şırdan kelimesi hayvan midesinin bir bölümüdür. Aslında şırdan yemeği bir sakatat yemeğidir. Mumbar ve kokoreç gibi bir yiyecektir. Adana şehrinde sıklıkla tüketilen bir yemektir. Ziyaretçilerinde ilk olarak sorduğu yemeklerden biridir. Adana şehrinin yöresel tatları arasında ilk sıralarda yer alır. Genel olarak Şırdan adıyla anılsa da şırdan solması olarak bilinir.
• Analı Kızlı meşhur bir yiyecektir. Adı her yerde anılıyor. Ancak Analı Kızlı yemeğinin en güzel yapıldığı şehir Adana’dır. Yemek adını köftelerin şeklinden alıyor. Doyuruculuğu yüksek olduğu için genelde ana yemek olarak tercih ediliyor.
• Fellah Köftesi oldukça meşhur. İnce bulgurla yapılan bu köfte, salça, baharat ve soslarla birleşiyor. İnce kıyılmış maydanozla süslenerek servis ediliyor. En sık tercih edilen lezzetler arasında yer alıyor.
• Vardabit Paçası, mükemmel lezzetlerden bir tanesidir. Genel olarak ana yemeklerin yanında sunulan bir lezzet olarak bilinse de ara öğün olarak da tercih ediliyor. Vardabit Paçası, kuru fasulye, yoğurt ve pide ile hazırlanan özel bir yiyecektir. Maydanoz ve sarımsakla özel bir şekilde servis ediliyor.
• Bici bici tatlısı şahsına münhasır tatlı türlerinden biri. Meşhur olan bu tatlı türü Adana şehrinin önemli lezzetlerindendir. Bici bici tatlısı Adana şehrine özel bir tatlıdır. Adana’nın yakıcı sıcağında en çok tercih edilen tatlıdır.
• Karakuş tatlısı Adana şehrinin popüler tatlılarından biri unutulmamalıdır. Bu tatlı bir hamur tatlısıdır. Cevizli bir karışımla yapılır. Şerbetli tatlının tadı damakta kalıyor.
Bunların dışında tadılması gereken daha birçok lezzet sıralanabilir. Bu lezzetlerin ustaların elinden çıkıyor olması da lezzetlere lezzet katıyor.
Adanada Gezilecek Doğal Yerler
Adana ili doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Adana ili Akdeniz Bölgesi’nin doğal güzelliklerini yansıtıyor. Ziyaretçilerine görülmesi gereken verimli toprakları, yaylaları, nehirleri, milli parkları, mesire yerleri ve piknik alanları gibi pek çok doğal alan sunuyor. Adana, doğanın, yeşilin, mavinin en güzel yaşanacağı şehirlerden biridir.
• Akyatan Gölü ve Milli Park, Türkiye’nin en büyük lagün gölüdür. Göl, 14 bin hektarlık alandadır. Balkanlar ve Kafkasya’dan göç eden kuşların göç yolları üzerindedir. Bu da kış aylarında ortaysa muazzam manzaralar çıkarmaktadır. Ziyaretçilerde birçok kuş türünü görme şansı elde ederler. Gözlemler sonucunda 250 kuş türü tespit edilmiştir.Kuş gözlemi, dalyan balıkçılığı, avlanma ve balık tutma gibi pek çok faaliyette bulunma imkanı veriyor. Orman Bakanlığı tarafından yaban hayatı koruma sahası olarak ilan edilmiştir. Göl, bitki türleri açısından da dikkat çekiyor. Pek çok bitki türüyle ziyaretçilere doğayla iç içe olma fırsatı veriyor.
• Kapıkaya Kanyonu, şehrin en önemli doğal güzelliklerinden biridir. Kanyon, Cakıt Suyu’nun dağlarını aşındırması sonucu meydana gelmiştir. Kanyon eski zamanlarda ulaşım için de kullanılmıştır. Kanyona gelindiğinde yeşille buluşuluyor. Birçok ağaç türü ziyaretçilere yeşille buluşma keyfi sunuyor. Şehre turizm açısından şehre önemli katkılar sağlıyor. Kanyon ziyaretçilerine pek çok aktivite olanağı da veriyor. Alanda doğa yürüyüşü ve yamaç tırmanışı gibi aktiviteler yapmak mümkün. Bununla beraber fotoğrafçılarında ilgi odağı.
• Karataş Plajı, 6 kilometre uzunluktadır. Şehir merkezine ve havalimanına 45 kilometredir, özelliğiyle Türkiye’nin en uzun mesafeli plajlarından biri olma özelliği taşır. Sarı kumsalı, çarşaf gibi uzanan deniziyle harika bir tatil keyfi sunar. Karataş Plajı’nın batı ve doğusunda yerleşim alanları bir hayli fazla. Plajın etrafı ziyaretçilere pek çok aktivite fırsatı sunuyor. Plajda kano yapılabilir. Bununla beraber yelken keyfi yapmak için de uygundur. Ziyaretiler yeme içme ihtiyaçları da rahatlıkla karşılanıyor. Taze balıkların özel pişirme usulleriyle servis edildiği bir restoranı var. Bununla beraber her türlü ihtiyaç için bir alış veriş merkezi bulunuyor. Plajın deniz suyu ısısı son derece uygun. İlkbahar mevsiminden başlanarak yazın sonuna kadar rahatlıkla denize girilebilir.
• Yumurtalık Plajı, Türkiye’nin Mavi Bayraklı plajlarından biri olarak hizmet veriyor. 1 kilometre uzunlukta olan plaj, temiz kumsalı ve deniziyle gelenleri ağırlıyor. Şezlong hizmetleri ve duş alma noktaları mevcut. Bununla birlikte plajın çevresinde restoran, kafe, market ziyaretçilerin her ihtiyaçlarını karşılıyor. Özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık oluyor. Şehir merkezi ve havalimanına 80 kilometre uzaklıklta bulunuyor.
• Seyhan Baraj Gölü, yapay bir göldür. Göl 50 yılı aşan bir süredir yerindedir. Bu da gölün değerini daha da artırıyor. 850 bin dönüm arazi üzerindedir. Seyhan Nehri önüne kurulmuştur.
• Belemedik Yaylası, Orman Bakanlığı tarafından denetleniyor. Şehrin kalabalığından uzak doğayla iç içe olan yayla yıl boyunca ziyaretçi akınına uğruyor. Her mevsim yeni bir manzara ile ziyaretçilerini karşılıyor. Özellikle ilkbahar saylarında çiçekler açar ve yayla yeşile bürünür. Yayla içinde ahşap evler yer alıyor. Bu evlerde konaklama yapılıyor. Bölgede betonlaşma olmaması için bölgeye inşaat yasağı getirilmiştir. Aynı zamanda yayla doğa fotoğrafçılarının da ilgi odağı durumunda.
• Göller Yaylası, çevresi tamamen bakir bir alana sahiptir. Yoğun orman alanları mükemmel bir manzara sunarken kır çiçekleri izleyenlere rengarenk bir manzara sunar. Yaylaya ilgi bir hayli fazla. Yaylada lokanta, kıraathane ve bakkal gibi ihtiyaçları karşılayabilecek yerler mevcut.
Adanada Gezilecek Tarihi Yerler
Adana şehrinin köklü bir tarihi var. Bu köklü tarih birçok mekanda göze çarpıyor. Tarihi yerler bakımından oldukça zengin. Şehirde yer alan mekanların birçoğu asırlara meydan okuyor.
• Yılan Köprüsü,Toros Dağları’nı aşarak Antakya’ya giden İpek Yolu üzerindedir. Kale, Haçlı işgali zamanında Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Sekiz yuvarlak burca sahiptir. Nizamiye kapısından taş basamaklarla terasa çıkılır. Kalenin sarnıcı ve kilisesi mevcuttur. Kale sarp kayaların üzerine yapılmıştır. Bu açıdan da önemli bir sanat değeri olarak kabul edilir.
• Tarihi Alman Köprüsü (Varda Köprüsü),1912 yılında Almanlar tarafından inşa edilmiştir. Alman Köprüsü ziyaretçilerine mükemmel bir manzara sunuyor. 200 metre uzunluğundaki köprü 99 metre yükseklikte olup 4 ana ayak üzerindedir. Batı ve Doğu’nun en etkileyici mimarisine sahiptir. Köprü yıllara meydan okuyarak bir mühendislik harikası olarak kabul ediliyor.
• Bebekli Kilise, 1880’ li yıllarda inşa edilmiştir. Kilise St. Paul Kilisesi’dir. Kilisenin ön tarafında 2,5 metre boyunda bir Meryem Ana Heykeli bulunuyor. Bu Meryem Ana Heykeli bir bebeğe benzediği için kilise bu isimle anılmaya başlamıştır. Mimari özellikleriyle dikkat çeken yapı her gün ziyarete açıktır.
• Misis Antik Kenti, ikinci geçit özelliği taşır. Kentin tarihi, Neolitik Çağ’ da başlıyor. Misis Antik Kenti, birçok kültürün izlerini taşıyor. Başta Hitit olmak üzere Makedonya, Asurlar, Roma,, Memlükler, Selçuklu, Osmanlı Devleti dönemlerinin izlerini taşıyor. Surlar,su kemerleri, hamam, dokuz gözlü köprü, mozaik taban döşemeleri günümüze kadar gelmeyi başarmış. Antik kentte keşfedilmeye değer birçok yer var.
• Adana Ulu Cami şehrin en önemli tarihi mekanlarından biridir. Bu eser, Memluklu, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinin mimari özelliklerine sahiptir. Eserde üç ayrı kitabe bulunuyor. Bu kitabelerde caminin inşasına 1513 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından başlandığı anlaşılıyor. Köklü tarihi ve muhteşem mimarisiyle örülmeye değer bir eserdir.
• Büyük Saat Kulesi, kentin önemli simgeleri arasındadır. Büyük Saat Kulesi’ nin inşasına 1881 yılında başlanmış olup kule 1882 yılında tamamlanmış ve kullanıma sunulmuştur. Kulenin tamamı örme tuğladan yapılmıştır. Kulenin saati ise Almanya’ dan getirtilmiştir. Günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmiştir. 32 metre yükseklikte olmasıyla Türkiye’deki en uzun saat kulesi olma özelliğini taşır. Osmanlı Dönemi mimari özellikleri dikkat çeker. Şehrin merkezinde çarşının içinde yer alır.
• Adana Atatürk Evi görülmesi gerekli yerlerden biridir. Mustafa Kemal Atatürk bu eve dokuz kez gelmiştir. Birçok eser sergileniyor. Atatürk’ün Adana ziyaretine ilişkin önemli fotoğraflar, Kuvayi Milliye dönemine ait özel eşyalar, Etnografik ürünler bunlardan sadece bazıları. Aynı zamanda Hatay ilinin kurtuluşunu anlatan özel oda ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor.
• Irmak Hamamı, Adana şehrinin en eski dönemlerine ait bir eserdir. Eser, Ramazanoğulları dönemine aittir. Irmak Hamamı, Geç Roma Döneminden kalma olan bir hamam üzerine kurulmuştur.
Adananın En Meşhur Kebapçısı
Kebabın ana vatanı Adana şehridir. Adana şehrinde kebap konusunda birçok usta sayılabilir. Adana şehrinin en meşhur kebapçılarını sayacak olursak sırasıyla.
• Kling Usta Mekan 5 Ocak Stadyumu karşısında yer alıyor. Mekanda kebabın her çeşidi mevcut. Bununla birlikte şiş, ciğer ve nefis mezeler de damakları lezzetlendiriyor.
• Cik Cik Ali Kurtulus Cd. Sedef Oteli Arkasında hizmet veriyor, leziz et ve kuşbaşıları ile yıllardan beri hizmetine devam ediyor.
• Ciğerci Mehmet Usta Büyük Saat civarında kazancılar çarşısı içinde bulunan mekan özellikle Pazar sabahları Adanalıların ciğer yemek için gittikleri en meşhur mekan.
Adanada 1 Günde Ne Yapılır?
Ziyaretçiler Adana şehrinde öncelikle kendilerine güzel bir rota çizmelidirler. Program dahilinde istenilen yerlere gidilerek harika vakit geçirilir. Günü birlik gezilerde Adana merkezine yakın tarihi yapılar ve özel mekanlar dikkat çekiyor. Bir gün içinde bu yapılar ziyaret edilebilir. Şehrin her yanı meşhur lezzetlerle dolu. Gezerken damakları tatlandırmak da mümkündür.